Hungarian (formal)Slovenčina (Slovenská republika)
Gazdasági elemzések Regionális elemzések

Megyei és regionális elemzések

Írta: Dócs Beáta 2010. január 18. hétfő, 09:20

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A PÉNZÜGYI-GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSAI,
LEHETSÉGES HELYI VÁLASZOK

dr.Szilágyiné Baán Anna
titkár
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2008 nyarán az Amerikai Egyesült Államokban zajló banki összeomlásokról, ingatlanpiaci leállásokról, autóipari termeléscsökkenésről szóló meghökkentő hírek érkeztek. A magyar közvélemény mindezt mint távoli érdekességet figyelte, s kevesen voltak, akik már ekkor arra figyelmeztettek, nagy baj közeledik, és ez a legyengült Magyarországon sokkal súlyosabbá válhat, mint máshol. A politikusok nyugtattak, az elemzőket rémhírterjesztéssel vádolták.
Eközben Magyarország egyik legszegényebb régiójában: Észak-Magyarországon a vállalkozások egyre elkeseredettebben hozták a híreket. Az építőipar szinte teljesen leállt, az autóipari beszállítók „just in time” ütemezéssel legyártott termékeit a megrendelők nem vették át. Az addig irigyelt, szinte kizárólag német piacra berendezkedett cégek megdöbbenve tapasztalták, hogy egyik percről a másikra lemondták a megrendelést régi piaci partnereik. Ott már kapcsoltak, intézkedtek, nálunk riogatásként értékelték a figyelmeztető szavakat.

Bővebben: Megyei és regionális elemzések

   

A kassai regionális kamara

Írta: Administrator 2010. január 04. hétfő, 11:12

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

 • Együttműködés a külföldi kereskedelmi kamarákkal (kereskedelmi missziók szervezése, szemináriumok, kooperációs-gazdasági találkozások megszervezése, kereskedelmi ajánlatok publikálása, külföldi üzleti partnerek keresése, kereskedelmi-politikai iratok és egyéb információk kölcsönös cseréje, stb.)
 • Jogi, pénzügyi és vámügyi tanácsadás kereskedelmi téren.
 • Vámügyi és tanúsítási agenda (ATA karnet kiállítása, áru származási bizonyítványok hitelesítése, kereskedelmi számlák, valamint az árut kísérő egyéb kereskedelmi dokumentumok/szerződések hitelesítése, kereskedelmi és forgalmazási szerződések/megállapodások hitelesítése).
 • Könyvtári-információs szolgáltatás (külföldi és hazai vállalatok elérhetősége, a kereskedés szabályai, feltételei különböző országokban).
 • Oktatási tevékenység (képzési szemináriumok és konferenciák megszervezése aktuális témakörökre).
 • Könyvkiadás (saját szakmai publikációk kiadása, nemzetközi kereskedelemben alkalmazható általános normák kiadása, speciális/szakkiadványok (műszaki, gazdasági és jogi fókusszal)).
 • Hazai és nemzetközi kereskedelemből kifolyó vagyonjogi perek kezelése a Választottbíróság révén Pozsony városában.
 • A kamarai tagok prezentációja a Párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Információs Hálózata segítségével, valamint egyéb külföldi kamarák együttműködésével.
 • Kereskedelmi ajánlatok közvetítése és közzététele hazai és külföldi vállalkozók számára.
 • A kamarai tagok bemutatása és képviselete belföldi és külföldi vásárokon, valamint egyéb eseményeken.
 • Együttműködés a szlovák diplomáciai képviseletekkel külföldön, Szlovákia területén működő nagykövetségekkel és azok kereskedelmi részlegeivel való együttműködés.
 • Úniós forrásokból finanszírozott projektek elökeszítése és megvalósítása.
   

Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara

Írta: Administrator 2010. január 04. hétfő, 10:49

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Az elsõ kereskedelmi és iparkamarák Szlovákia területén 1850ben  jöttek létre Bratislava (Pozsony) és Košice (Kassa) városában, és fontos szerepet töltöttek be az akkori kereskedelmi környezetben. A II. Világháború befejezése után a 306/1948 kormány rendelet következtében az összes kamara Csehszlovakia területen megszünt, a Pragai székhelyü Csehszlovák kereskedelmi és iparkamarán kivül. 1987ben kialakitották a pozsonyi fiokot, mely késöbb regionalis igazgatosagi statust kapott. 1991 ben, majdnem 50eves szünet utan megindult az ipari kamarák eredeti strukturájának a megújulása. Ekkor keletkezett a kassai kirendeltség is.

1991 december 3.án a Szlovák Nemzeti Tanács jóváhagyta a 306/1948as számú törvényt, amely a kereskedelmi és iparkamarák tevékenységét és szerepét szabályozza. Maga a törvény szövege figyelembe veszi az ipari kamarák tapasztalatait és jogszabályait a fejlett piacgazdaságú országokban, valamint összhangban van az EU-országok jogszabályaival. A tagság a kamarában nem kötelezö (a kamarak kazdeteiben a tagsag kotelezo volt minden vallalkozo szamara). A jelenlegi kamaratagokat természetes és jogi személyek, vállalkozók alkotják a gazdaság minden ágazatából. Szlovákia területén a kereskedelmi és iparikamara tevékenységét 9 regionális kamara tölti be: Bratislava, Nitra, Trnava, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Lučenec, Košice és Prešov városaiban.  

A kereskedelmi és ipari kamarák szorosan együttműködnek egyéb szervezetekkel, egyesületekkel hivatalos szerzödések alapján. Ezek például: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kis és középvállalkozók számára, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, Közgazdasági Egyetem-Pozsony, az Eximbank, külkereskedelmet támogató alap, egyes szlovák szakszervezetek és munkaadói szervezetek szövetsége. Az ipari kamarák együttműködnek más szakmai szervezetekkel is informális és politikai szinten, azzal a céllal, hogy kedvezőbb feltételeket teremtsenek a vállalkozók számára.

   

Megyei és regionális elemzések

Írta: Administrator 2009. november 23. hétfő, 13:48

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Kapcsolódó állományok

   

Kassa-megyei és regionális elemzések

Írta: Dócs Beáta 2010. január 12. kedd, 10:05

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Közigazgatási kerületek Szlovákiában

 

 

A Kassai régió földrajza és térbeli jellemzői

 

 

A Kassai régió Szlovákia délkeleti részén található. Északról az Eperjesi (Prešovi) régió, nyugatról a Besztercebányai (Banská Bystrica) régió  határolja. Délről a Borsod-Abaúj-Zemplén megye észak-magyarországi régióval határos, keleten pedig az Ukrajnai Užhorodi régióval.
A Szlovák Érchegység a legmagasabb hegységeivel, Stolica 1476m tsz.f.m és Kohut 1405 tsz.f.m. a régió nyugati részén fekszik. Az alföldi részét különösen a Kassai-medence alkotja, amely a déli irányban nyitott. A Szalánci hegység a központi területén terpeszkedik. A keleti részén található a Kelet-szlovákiai-síkság, melynek a központi részét a kelet-Alföld alkotja, itt található Szlovákia legalacsonyabban fekvő pontja (94m tszf.m). A Zempléni hegység délkeleten fekszik, A kassai régió északkeleti részén talalható a Vihorlát hegység.
Jelentös geotermikus források találhatók a Kassai-medencében (Kassa-vidék kerulete), Ďurkov környékén és a Vihorlát lábánál (Michalovce, Trebišov, Sobrance környék). Az ásványvizek gyógyító tulajdonságait a Sobrancei gyógyfürdők használják fel.
A régió nagy természeti kincsekkel rendelkezik, és jelentős számú, nagy-és kis méretű védett teruletei  potenciált teremtenek a védett területek turisztikai fejlesztésére. A nagyméretü Nemzeti Parkokon kívül (Szlovák Paradicsom és a Szlovák Karszt) további fontos helyek találhatók ezen a kornyéken – Vihorlat és Latorica – biosférikus rezerváció és természetvédelmi terület.

Bővebben: Kassa-megyei és regionális elemzések

   

A Kassai Kereskedelmi és Iparkamara bemutatkozása

Írta: Dócs Beáta 2010. július 21. szerda, 11:41

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

A bemutató megtekintése: www.monetacassovia.sk/download/final-sopk-hu-sk.zip

   

2024. június 16. vasárnap, 21:34

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail